play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Visszatérhet a gyapjas mamut, akár pár éven belül 

today2024.03.10.

Background

Egy amerikai startup egyre közelebb kerül a gyapjas mamut feltámasztásához. A vállalat nemrég áttörést ért el az átprogramozott elefánt-őssejtek létrehozásában.

Abban bíznak, hogy a kihalt fajok visszahozásával erősíthetik a biológiai sokféleséget, és segíthetnek más, a kipusztulás szélén álló fajoknak is.

Ben Lamm, a Colossal Biosciences társalapítója és vezérigazgatója szerint az eredmény számos kutatási terület előtt utat nyithat, írja a Business Insider. A startup a mamutok mellett többek között a dodókat és a tasmán ördögöket is visszahozná.

Úgy gondolják, már 2028-ra létrehozhatnának mamutszerű, génszerkesztett élőlényeket mesterséges megtermékenyítés segítségével.

Az őssejtek természetes módon fordulnak elő a szervezetben, és nagyjából bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, programozásukhoz összetett keveréket állít elő a szervezet. Bár korábban úgy gondolták, a folyamat nem visszafordítható, a 2000-es években felfedeztek egy módszer, amely segítségével visszaalakíthatóak az őssejtek.

Az új módszer a legtöbb fajnál hatékonyan működött, kivéve az elefántnál. A Colossal Scientistsnek most sikerült náluk is kifejleszteni a szükséges módszert, így pedig a kutatók kideríthetik, miként hozható létre a gyapjas mamut.

Evan Appleton, a csapat vezetője elmondta, leginkább azt várják, hogy a kifejlesztett sejteket arra használják, hogy elefánt ivarsejteket növesszenek edényben. De a vizsgálatok az elefántok szaporodásának alaposabb megértéséhez is hozzájárulhatnak.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!