play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Megszűnt a tandíj ezen az egyetemen

today2024.03.06.

Background

A legjobb helyre tette milliárdjait a 94 éves özvegy, a tandíj fizetését váltotta ki minden orvostanhallgató számára.

2022-ben elunyt Ruth Gottesman férje, David Gottesman. Ez nem meglepő fejlemény 96 éves korban, az viszont már nem mindennapi, amit a végrendeletében hátrahagyott. Komoly üzletember volt, befektető, aki a Wall Street legmagasabb köreiben mozgott, Warren Buffett üzlettársaként foglalkozott befektetésekkel a 20. század közepe óta.

Dollármilliókkal rendelkezett, de a vagyon mértéke, amit hátrahagyott, még özvegyét is meglepte. A végrendeletben ugyanis egymilliárd dollárt érő Berkshire Hathaway részvénycsomag volt. “Tudtom nélkül rám hagyott egy egész Berkshire Hathaway részvényportfóliót” – mondta Gottesman a New York Timesnak. Férje egyetlen utasítása a vagyon felhasználásával kapcsolatban csupán ennyi volt: “Csinálj vele, amit jónak látsz” – mondta a nő a lapnak.

Első döbbenetében Gottesman nem tudta eldönteni, milyen célra fordítsa a 362 milliárd forintnak megfelelő vagyont, de miután gyermekeivel is megbeszélte az ügyet, rájött a legmegfelelőbb felhasználási módra. A teljes összeget a New York-i Bronxban található Albert Einstein Orvosi Egyetemnek adományozta. De nem újabb épületek felhúzását, látványberuházást finanszírozott az intézmény számára, az összeggel a tandíj fizetését váltotta ki minden jelenlegi, és jövőbeli orvostanhallgató számára.

Ezzel megszűnik a tandíj az intézményben, a képzésre járók komoly anyagi tehertől szabadulnak meg, hiszen az iskola egyéves tandíja több mint 21 millió forintnak megfelelő dollár, így sok végzősnek több mint 72 millió forintnyi adóssággal kell nekivágnia a karrierjének – mutatott rá a lap.

Nem csoda, hogy a jelenlegi hallgatók kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt, amit maga Ruth Gottesman osztott meg velük. Abban a pillanatban, ahogy a “tandíjmentes” szó elhangzott a szájából, az előadóban lévő diákok éljenzésben törtek ki, tapsoltak, felugrottak a helyükről, néhányan sírtak is – derül ki az iskola kórházi társintézménye, a Montefiore Health System videójából.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!