play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Könyvsorozatot indít az ELTE Érettségi Felkészítő címmel

today2024.03.05.

Background

Elindult az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) oktatói által szerkesztett Érettségi Felkészítő könyvsorozat – közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs osztálya az MTI-vel.

Azt írták: a most megjelent négy kötet a kötelező érettségi tantárgyak, vagyis a magyar nyelv- és irodalom, a matematika és a történelem mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagát kompakt és könnyen feldolgozható formában mutatja be.

A kötetek a 2024-től érvényes vizsgakövetelmények figyelembevételével készültek és mintafeladat-sorokkal, valamint megoldókulcsokkal is segítik a diákok és felkészítő tanáraik munkáját a közép- és emelt szintű érettségik előtt. A sorozat első könyveinek bemutatóját csütörtökön tartották az ELTE Bölcsészettudományi Karán – ismertették.

A közlemény idézi Borhy László akadémikust, az ELTE rektorát, aki a könyvbemutatón azt mondta: az intézmény a könyvsorozattal a továbbtanulásról szóló döntést szeretné könnyebbé tenni a diákok számára.

A most megjelent tankönyvek a diákok mellett módszertani útmutatókkal segítik az érettségi felkészítést végző tanárokat is – foglalta össze a közlemény szerint Tóth Tibor József, az ELTE Eötvös Kiadó ügyvezetője. Elmondta azt is, hogy a tankönyvekben minden olyan feladat szerepel, amely az érettségin felmerülhet.

Az ELTE ismertetése szerint a kötetek bemutatják a többi között a tantárgyi érettségi vizsgák felépítését, az értékelés szempontjait, illetve a különböző vizsgák feladattípusait is.

Már előkészületben van az Érettségi Felkészítő sorozat angol nyelv kötete is

A magyar nyelv és irodalom tantárgyhoz kapcsolódó kötet gyakorlófeladatokat, táblázatokat is tartalmaz és minden szövegalkotási feladattípushoz hasznos tanácsokat ad, az ötletgyűjtés, a rendszerezés, a bevezetés és a befejezés példáin keresztül, végül ismerteti a szóbeli vizsga menetét, követelményeit és értékelését.

A matematika kiadvány több mint négyszáz részletesen kidolgozott középszintű feladatot tartalmaz, tematikusan rendszerezve. A feladatgyűjteményt két érettségi mintafeladatsor teszi teljessé, ezekhez – a részletes megoldás mellett – pontozási útmutató is tartozik.

A történelemmel kapcsolatos kötetben az emelt szintű feladatsorok teljesek, vagyis mindhárom esszétípus gyakorolható velük, a feladatokban azok a témák is megjelennek, amelyek részben vagy egészben újak a hatályos érettségi követelményeiben. A kötet végén a feladatok téma alapján is visszakereshetők, így a kiadvány azoknak is hasznos lehet, akik egy-egy korszak, jelenség tanórai vagy otthoni gyakorlásához keresnek feladatot.

A digitális kultúra tantárggyal foglalkozó negyedik kiadványban begyakorló jellegű feladatok is találhatóak, azonban a legtöbb feladat megoldása összetettebb gondolkodást igényel. A feladatsorok lefedik az emelt szintű digitális kultúra (informatika) érettségi gyakorlati elvárásait. A feladatgyűjteménynek külön megoldókulcsa van, amelyet digitális formában lehet elérni – ismertették.

Az ELTE közleménye kitér rá, hogy már előkészületben van az angol nyelv kötet is, amely a Path to Success címet viseli majd, főleg egyéni gyakorláshoz készül, de jól használható lesz intenzív felkészítő kurzusokon és különórákon is. A kiadvány az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, íráskészség, beszédkészség vizsgarészekhez egyaránt kínál feladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal együtt. Különlegessége, hogy az érettségiző korosztály számára releváns és motiváló témákkal, szövegekkel támogatja a tanulást, illetve kivágható kommunikációs kártyákat is tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni a vizsgán várható szituációkra.

Az Érettségi Felkészítő könyv tippeket és stratégiákat is mutat a diákoknak ahhoz, hogy éles vizsgahelyzetben a lehető legjobb formájukat hozhassák, fejezeteit pedig áthatja a fenntarthatóság és környezettudatosság gondolata – olvasható az ELTE közleményében.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!