play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23.

Hírek

Jelet küldött az elveszett kanalasgém

today2024.02.20.

Background

Több hónap után, ismét érkeztek adatok az egyik kanalasgém jeladójáról. Ez azért is örvendetes hír, mert utoljára négy hónappal ezelőtt, Szicíliából küldött jelet a GPS-készüléke – írja a Kiskunsági Nemzeti Park a weboldalán.

A J278-as tojó kanalasgémet 2018 márciusában a Csaj-tavon fogták be, majd jeladóval látták el. A befogás idején ez a madár már biztosan több mint, négyéves volt, jelenleg legalább tízéves lehet.

A madár őszi vonulását eddig hat, a tavaszit pedig öt alkalommal követték végig a szakemberek. Tunéziában a hat telelési szezonban mindig Djaziret Kneiss térségében táplálkozott, ahogy most is innen küldött jeleket. Fészkeléskor a Csongrád-Csanád vármegyében lévő, Felgyőhöz közel eső nádasokat használja évről évre.

A területen a kanalasgémek fészkeléséről korábban nem volt tudomásuk a Kiskunsági Nemzeti Park ornitológusainak, így ennek a kolóniának a megtalálása a jeladózásnak köszönhető. A gémtelep felfedezését követően már hatékony természetvédelmi intézkedéseket is lehet tenni a kolónia megóvásának az érdekében.

A kanalasgém magyarországi állománya 550–900 pár közé tehető az elmúlt évek adatai alapján. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság eddig 17 kanalasgémet látott el jeladóval.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyes példányok személyiségükben és viselkedésükben is jelentősen különbözhetnek egymástól: vannak, amelyek felfedező típusok, és az Alföldön nagyobb területet bejárnak, míg más példányok egész szezonban inkább egy-egy szűk területen mozognak, amelyet kiválóan és mélyre hatóan ismernek.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!