play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

A csepeli Családmentő gyermekvédelmi program nagykövete Hosszú Katinka

today2024.02.12.

Background

A program részleteit bemutató sajtótájékoztatón jelentette be Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere, hogy Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő lett a csepeli Családmentő gyermekvédelmi program nagykövete.

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, 26-szoros világ- és 35-szörös Európa-bajnok, 306-szoros világkupagyőztes, valamint 20-szoros világcsúcstartó úszónő kiemelte: szeretné minden eszközzel felvenni a harcot a digitális tér veszélyeivel szemben, ezért „nagy örömmel és gondolkodás nélkül” vállalta el a családok digitális védelmét célzó projekt nagyköveti feladatait.

„Friss szülőként magam is kezdem látni, hogy a fiatalokat mennyire beszippantja a digitális tér” – mondta, kiemelve, hogy az okoseszközök túlzott használata az erre vonatkozó kutatások szerint hosszú távon negatív hatásokat okozhat a gyerekek számára.

Borbély Lénárd felidézte: a Családmentő gyermekvédelmi programot 2023 novemberében indította az önkormányzat az online biztonságért, valamint a digitális technológia veszélyeinek csökkentése érdekében.

„Ahhoz, hogy változást érjünk el, nekünk, szülőknek kell elsősorban változnunk” – jelentette ki, hozzátéve: azért is megtisztelő számukra, hogy egy „igazi példakép” vállalta el a program nagyköveti feladatait, mert szeretnék országosan ismertté tenni a kezdeményezést.

„Nemcsak a helyi családoknak, hanem minden magyar családnak segítséget és mintát szeretnénk nyújtani annak érdekében, hogy a gyermekek ne szigetelődjenek el, és ne a digitális térben játsszanak kontroll nélkül, hanem együtt, a valódi világban” – magyarázta.
A polgármester hangsúlyozta: digitális, mentális és fizikai téren is szeretnék megóvni a gyerekeket.

Hosszú Katinka a sport személyiségfejlesztő hatására hívta fel a figyelmet

Hosszú Katinka hangsúlyozta, hogy a családmentő programban olyan ingyenes előadásokat és workshopokat tartanak a családoknak, amelyek segítenek megelőzni ezeket a káros hatásokat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az úszás és minden más sporttevékenység éppen ellentétes hatásokkal jár, mint a digitális eszközök használata.
„A sport személyiséget fejleszt, idegrendszert fejleszt, kitartást, fegyelmet tanít” – sorolta, hozzátéve: bízik abban, hogy a program révén minél több gyermeket sikerül a sportra ösztönözni a képernyőhasználat helyett.

Pöltl Ákos, a Mathias Corvinus Collegium vezető oktatója, az Ifjúságkutató Intézet kutató szakértője, családbiztonsági szakértő arról beszélt, hogy a gyerekek digitális védelmének témája még mindig nem kap elég figyelmet, pedig egyre több a „sokkoló adat”. A PISA-teszt eredményei alapján világszinten csökken a gyerekek teljesítménye – mondta. Szavai szerint a hanyatlás 2012-től figyelhető meg, ami összefüggésben áll azzal, hogy abban az évben terjedt el a fiatalok között az okostelefon, és akkor indult hódító útjára az Instagram.

A szakértő rámutatott arra is, hogy egyre elégedetlenebbek, szorongóbbak, depresszióra hajlamosabbak a fiatalok, aminek részben a közösségi média okozta izoláció és elmagányosodás az oka. A káros hatások kivédésében a család megtartó és preventív ereje mellett a sport, a zenetanulás, a természetben töltött idő és a személyes találkozások segíthetnek leginkább a gyerekeknek – fűzte hozzá.

Pöltl Ákos jelezte, hogy a program keretében tartott előadásokon szóba kerül többek közt a közösségi média okozta énképzavar, a beszippantó mechanizmus, a videójátékok és a pornótartalmak témája. A workshopokon pedig működő megoldásokat is kínálnak a felmerülő problémákra, például hogy miként érdemes változtatni az otthoni szokásokon a gyerek mentális egészségének megóvása érdekében – fogalmazott.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!