play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01. Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01.

Hírek

Munkácsy grafikáit okosfóliákkal óvják a gyulai Almásy-kastélyban

today2024.01.30.

Background

Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védi a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításában szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban – írta a kastély közleményében.

Az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagy értékű grafikáinak védelmére.

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért január 5-ig tekinthető meg tárlat  – írták a közleményben.

A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák – idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét.

A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet.
Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.

A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát – írták a közleményben.

A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt állt képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő; a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!