play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt - Mex vendége Nyutali Norbert ! Mex Délelőtt - Mex vendége Nyutali Norbert !

Hírek

Páholyt avattak a Nemzeti Színházban Agárdy Gábor tiszteletére

today2024.01.23.

Background

Páholy őrzi Agárdy Gábor emlékét a Nemzeti Színházban – adta hírül a teátrum.

A 18 éve, 2006. január 19-én elhunyt Kossuth-díjas művész a színészet mellett kiváló ikonfestő is volt, így többszörösen is maradandó nyomot hagyott a magyar kultúrában. A Nemzeti Színházban rendezett névadó ünnepségre Agárdy Gábor családtagjai, egykori barátai, pályatársai gyűltek össze január 20-án.

A köszöntőt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója mondta.

Sajnos nekem nem adatott meg, hogy dolgozzak vele, de láttam a régi Nemzeti színpadán. Azon nagy színészgeneráció tagja, aki a Nemzeti Színház ügyét képviselte, de nem tudott itt játszani az új Nemzeti Színházban. Ez egy nagyon-nagyon fájó történet, feloldhatatlan bűn, aminek orvoslása lehetetlen ugyan, de talán így egy kicsikét hozzájárulunk. Ő biztosan megérdemelte volna, hogy itt még évei legyenek. Mindenesetre mostantól a Nemzeti Színház végezetéig, ami remélhetőleg egybe fog esni az idők végezetével, lesz itt egy páholy, ami a nevét viseli. A nézők oda tudnak menni, láthatják a képét, itt lesz velünk  – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Tóth Auguszta, a teátrum társulatának jelenlegi tagja még gyakornokként játszhatott együtt Agárdyval, akitől több gondolatot is felidézett: „Csak úgy lehetek hiteles és őszinte, ha belebújok a figura bőrébe. A színésznek úgy is el kell tudnia játszani egy királyt, ha soha nem találkozott valódi királlyal. Viszont a mindenkori királyok tanulnak a színésztől, hogy hogyan kell királynak lenni. Ez nem véletlen.”

Az Agáry-páholyt ezentúl bárki megtekintheti a Nemzeti Színház harmadik emeletén, ahogy a színészhez kapcsolódó kincsekből álló kiállítást is, amelyen olyan relikviákat láthatnak az érdeklődők, mint az Agárdy Gábor által festett ikonok, a korona másolata vagy az a szék, amelyet 70. születésnapja alkalmából kapott Sinkovits Imrétől.

Fotó: Agárdy Gábor A dunai hajós című filmben

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!