play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01. Mex Délelőtt a Breakpoint Zenekarral 2024.03.01.

Hírek

Kutyatartó fiatalok: nem hat rájuk a januári depresszió?

today2024.01.05.

Background

Kevesebb szorongás, jobb mentális állapot, pozitív életszemlélet: így vághatnak neki ennek az évnek az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) kutyatartó szingli tagjai – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből, mely a Cofidis Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg.

A hitelintézet egy másik reprezentatív kutatása szerint bár megéri az érzelmi támogatást nyújtó házikedvencekről gondoskodni, nem olcsó mulatság, hiszen egy átlagos magyar gazdi legalább évi 190 ezer forintot költ a kutyájára.

 Az ember és kutyája közötti kötelék mentális jólétre való hatását vizsgálták[1] az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport szakemberei: egyedülálló, fiatal felnőttek körében keresték a választ arra, vajon befolyásolja-e mentális és szociális jóllétüket a társállattartás.

Érzelmi stabilitást adnak

Az eredmények alapján igencsak előnyös helyzetben vannak az otthonukat kutyával megosztó szinglik azokhoz képest, akiknek nincs társállatuk. A Cofidis Kutyaszemmel program által is támogatott felmérés szerint a kutyatartó emberek pozitívabban állnak az élethez: kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint kutyát nem tartó társaik.

A kutya és az ember közötti szoros kapcsolat előnyei egyértelműen megjelennek a válaszadók érzelmi kiegyensúlyozottságában is. A négylábúak társaságát élvező szinglik úgy vélik: érdemes élni és értékesnek is tartják az életüket, valamint ritkábban tapasztalnak magukon olyan negatív érzéseket, mint például a rosszkedv, az elkeseredés, a szorongás vagy a depresszió.

Egyre többet költenek rájuk

Ezeket az eredményeket megerősíti a Cofidis Kutyaszemmel program saját reprezentatív kutatása[2] is. A magyarok fele úgy gondolja, hogy kutyával könnyebben megy a kapcsolatteremtés másokkal, 55 százalékuk szerint egy négylábúval egyszerűen jobb az élet, 67 százalék pedig azt vallja, egy kutyával kevésbé érzi magát magányosnak az ember.

A felmérés szerint jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük pedig egy kutyáról gondoskodnak. A gazdik szerint egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül. A felszerelés, higiéniai ellátás, általános állatorvosi költségek pedig összesen kb. 47 ezer forintot emésztenek fel éves szinten. A hitelintézet ugyanezen kérdéseket vizsgáló 2018-as kutatásával összevetve jól látszik: a gondoskodással kapcsolatos költségek terén közel 33 százalékos emelkedés volt tapasztalható 5 év alatt.

Milyen költségekkel jár a kutyatartás (egy kutyára nézve, év/Ft)2 2023 2018
Etetés, táp 143 184 91 296
Felszerelés 15 745 10 638
Higiénia és egészségmegőrzés 13 365 10 572
Oltások 12 169 8774
Szűrések 5743 5845

[1] Dr. Kubinyi Enikő és Dr. Ujfalussy Dorottya, ELTE Etológia tanszék, MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport. Mintanagyság: 361 fő.

[2] Cofidis kutatás, mintanagyság: 500 fő. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

 

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!