play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Gyomnövény eltávolítás mesterséges intelligenciával

today2023.12.06.

Background

Senki sem szeret gyomlálni: a modern mezőgazdaságban pedig elképzelhetetlen a sorok között a gyomnövény eltávolításán dolgozó munkások látványa. De ma már ezt is okos gépekre bízhatjuk.

Ma még a leghatékonyabb nagyüzemi alternatívának a gyomirtó vegyszerek alkalmazása bizonyult. Ezek azonban sokszor bizonyítottan pusztító mellékhatásokkal járnak az emberekre, az állatokra és a környezetre is. A svéd Ekobot AB kerekes robotja ezt a problémát segít kiküszöbölni: önállóan felismeri és fürge fémujjai segítségével gyorsan kitépi a földből a kártevő növényeket. Az Ipar 4.0 a mezőgazdaságba is megérkezett.

A négykerekű Ekobot WEAI robot elektromotorokkal és akkumulátorral működik. Egy feltöltéssel napi 10-12 órát képes dolgozni. A 600 kilogramm tömegű, 5 km/h-s sebességgel ballagó gép hagymával, céklával, sárgarépával vagy hasonló zöldségekkel teli földek gyomlálására alkalmas. Megfelelő körülmények között egy nap alatt körülbelül 10 hektárt képes bejárni gyomnövény után kutatva. A hajszálpontos navigációról a GPS RTK gondoskodik. A beépített biztonsági érzékelők és kamerarendszerek pedig megakadályozzák, hogy véletlenül tárgyakba vagy emberekbe ütközzön mozgás közben.

A WEAI egy mesterséges intelligenciával működő kamerarendszert használ, amely a betanításnak köszönhetően képes a gyomnövény azonosítására, miközben a gép a szántóföld felett gurul. Amint a kiszedendő, apró növények a látóterébe kerülnek, a robot egy sor fémujj segítségével gyorsan kiássa és eltávolítja a gyomokat a földből, míg a haszonnövény érintetlen marad. A fejlesztők szerint a kísérletek során a gyomirtó robot segítségével a gazdák 70 százalékkal kevesebb növényvédő szerrel tudtak hagymát termeszteni.

Két évvel ezelőtt az Ekobot a svéd Telia távközlési vállalattal lépett együttműködésre, amelynek eredményeképpen a robotba 5G mobiltechnológiát építettek be. Ennek segítségével távolról képes kommunikálni egy központi szerverrel, így továbbítva a mezőgazdasági területen, munka vagy mozgás közben összegyűjtött adatokat. A fejlesztés egy hagymatermesztésre irányuló kísérleti projekt része volt, és nemrég megérkeztek az első „5G hagymák” is, amelyeket már ezzel a gyomirtási módszerrel termesztettek.

Számos előnye van a gépi gyomnövény eltávolításnak

„Az 5G hagyma bizonyítottan hosszabb eltarthatósági idejű, ami hozzájárul a pazarlás csökkentéséhez”, olvasható a Telia sajtóközleményében. „Nemcsak fenntarthatóbb, de még az íze is jobb. Ennek oka, hogy a hatékony gyomirtás és a növényvédő szerek csökkentett használata miatt a hagymahajtások szabadabban és hosszabb ideig nőnek, így a hagyma több napfényhez és tápanyaghoz jut, ami ellenállóbbá és ízletesebbé teszi.”

A fejlesztők szerint az Ekobot kíméletes, de hatékony technológiáját hamarosan a sárgarépán és a céklán is alkalmazni fogják. Svédországon kívül a megoldás már Hollandiában is elérhető, és hamarosan Dániába és Norvégiába is eljut. A Telia tervei szerint ez a meglehetősen újszerű, gépi tanuláson alapuló megoldás 2030-ra kilenc uniós országban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban is piacra kerül.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!