play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23.

Hírek

Szerényen élt, de több millió dollár vagyont hagyott városára

today2023.11.30.

Background

Geoffrey Holtról senki sem tudta, hogy mennyi pénzt halmozott fel élete során. A 3,8 millió dollár kamatainak elköltésére évente pályázhatnak a hinsdale-i szervezetek.

Egy lakókocsi-park szerény életű gondnoka volt az a 82 éves bácsi, aki halála után dollármilliókat hagyott városára, írja a The Guardian. Egészen júniusi haláláig senki sem sejtette, hogy a kopott ruhákban, fűnyíróján közlekedő, alkalmi munkákat vállaló Geoffrey Holt élete során 3,8 millió dollárt (1,3 milliárd forint) halmozott fel, amit egy az egyben Hinsdale városára hagyott végrendeletében. Egyetlen kikötése volt csak: a pénzt kizárólag a közösség javára fordíthatják az oktatás, az egészségügy, a kultúra vagy a tömegsport terén a 4200 lakosú városkában.

A város vezetője szerint senkinek nem volt fogalma arról, hogy a család nélküli férfi ennyi pénzt tett félre élete során. Egyelőre még nem döntötték el, hogy mire fordítják az ölükbe pottyant vagyont: felmerült a városháza órájának korszerűsítése, néhány épület felújítása, egy új szavazatszámláló gép beszerzése és egy online autóvezető-tanfolyam indításának lehetősége is.

A szervezetek a New Hampshire-i Jótékonysági Alapítványon keresztül pályázhatnának támogatásokra, és a kamatokból évente nagyjából 150 000 dollárt (52,5 millió forint) kapnának.

Geoffrey Holt legjobb barátja, egyben hagyatékának kezelője is csak néhány évvel a férfi halála előtt tudta meg, hogy mennyi pénze van. Edwin Smith szerint barátja hobbija a modellautók és vonatok gyűjtése volt, emellett rengeteg történelmi könyvet olvasott, és komoly bakelitgyűjteményre is szert tett az évek alatt. A korábban egy malom termelési vezetőjeként dolgozó Holt időnként a patak partjára kiülve olvasgatott különböző befektetésekről szóló kiadványokat.

Örökösök híján hagyta a városra a 3,8 millió dollár vagyont

Évekkel később Holt elmesélte barátjának, hogy a malom bezárása után befektette pénzét, ami minden várakozását felülmúlva teljesített. Ekkor kért tanácsot Smith-től, hogy örökösök híján mihez kezdjen a pénzzel, aki azt javasolta neki, hogy gondoljon a városára. Ettől függetlenül még Smith is meglepődött, amikor kiderült, hogy Holt az utolsó centig Hinsdale-re hagyta mindenét.

A titkos milliomos egy évvel fiatalabb húga szerint apjuktól tanulták, hogyan kell bánni a pénzzel. A testvérek között soha nem volt téma a pénz, bár a bátyja időnként megkérdezte tőle, szüksége van-e valamire. Amikor kiderült, hogy valójában mennyi pénze volt fivérének, Alison Holt egy kicsit sajnálta, hogy a mindvégig szerény körülmények között élő férfi legalább egy kicsit nem kényeztette magát élete során.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!