play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Megalakult a Fiatal Író Tanoncok Társasága

today2023.11.27.

Background

Bódai-Soós Judit beszámolója a Fiatal Író Tanoncok Társasága (FITT) program kezdetéről.

A magyar könyv is magyar termék mozgalom és a HELMA Kiadó 2023. tavaszán meseíró pályázatot hirdetett „Legyél te is író!” címmel. A zsűrizés során több olyan pályaművel is találkoztam, amelyeknél felkaptam a fejem, és azt gondoltam, hogy „Ez igen! Nagyon tehetséges.” Ebből született az ötlet, hogy indítsunk el egy mentorprogramot a MKMT mozgalom keretében, a HELMA kiadó támogatásával, melynek az a célja, hogy felkarolja és segítse az ifjú író-tehetségeket. Hat írótársammal együtt vállaltuk, hogy évente 6-6 diák írással kapcsolatos készségeit fejlesztjük.

A Mentor-program elindítását a „Legyél te is író!” pályázat eredményhirdetésén és ünnepélyes díjátadóján jelentettük be Egerben, 2023. szeptember 17-én. Így ezen a napon alakult meg a Fiatal Író Tanoncok Társasága, röviden FITT.

A mentorcsapat tagjai valamennyien az MKMT mozgalmat támogató írók:

  • Bódai-Soós Judit (mentorcsapat elnöke)
  • Nemere István, a mozgalom nagykövete
  • Radics Renáta, Fecske László, Violet V. Vandor, Titi Hajnalka, Dömötör László írók.

Az első évben a hat kiválasztott FITT-tag: Bukovszky Borbála, Hársfalvi Áron, Juhász Csongor, Kiss Hanna, Szabó Lilla és Tanka Sophie lett. Mindannyian a 10-14 éves korosztályba tartoznak, Tanka Sophie és Bukovszky Borbála határon túl élő fiatalok.

Miután a program hivatalosan is elindult, rögtön egy nehéz kihívás elé állítottuk a gyerekeket, arra buzdítva őket, hogy egy általunk megjelölt mesepályázatra nevezzenek. Pályaműveiket a nevezés előtt átnéztük, véleményeztük. Jelenleg még az eredményhirdetésre várunk.

Minden hónapban újabb kihívás vár a gyerekekre, de emellett felhívjuk a figyelmüket az aktuális pályázatokra is, és lehetőséget adunk nekik arra, hogy egyéb írásművüket is megosszák velünk. A beérkező munkákat minden mentorunk elolvassa, véleményezi.

A Fiatal Író Tanoncok Társasága első sikere

A FITT első sikere a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár olvasójátékán született, melyre Tanka Sophie nevezett két társával (Balogh Zsófival és Molnár Eszterrel – Libriliánsok csapata). Az olvasójáték egyik feladata egy film-szinopszis megírása volt, melyet Sophie vállalt. Mentorcsapatunk véleményei, tanácsai segítették ebben. Végül Sophie és csapata az első helyet érte el a kategóriájukban. Ez úton is gratulálunk nekik!

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!