play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Május 29. Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Május 29.

Hírek

A sarkvidék élővilágát mutatja be a Természettudományi Múzeum

today2023.11.21.

Background

A Magyar Természettudományi Múzeum új kiállításán az Északi-sarkvidéken, a tundrán és az Antarktiszon élő, veszélyeztetett állatok preparátumai, valamint a legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói láthatók, valamint egy beltéri, plasztik korcsolyapályát is átadtak a gyerekeknek.

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Jégvilág című tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a kor legnagyobb, országhatárokon átnyúló kihívása a klímaváltozás. Ezzel kapcsolatban nem csak az Európai Unió, de hazánk is számos intézkedést hozott már, a fenntartható és élhető jövő érdekében – mutatott rá.

Kiemelte, hogy Magyarország az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást és az egyik első tagállamként foglalta törvénybe a klímasemlegességet, vagyis azt, hogy 2050-re csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, melyet meg is tudunk majd kötni erdeink és gyepterületeink segítségével.

Magyarország nemzeti ügyként tekint a klímavédelemre, ugyanis a konzervatív értékrend alapja a szabadság és a felelősség mellett a mértékletesség is – fűzte hozzá a bizottsági elnök. Hazánk a hiteles, a cselekvő és konzervatív klímapolitikában hisz és alapelvként tekint arra, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a nagy klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és vállalatokkal kell megfizettetni – tette hozzá.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója elmondta: a tárlattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitással érinti a sarkvidéki területeket.
Az Északi-sarkvidéken a jég visszahúzódása rengeteg – a tárlaton is megtekinthető – faj élőhelyét veszélyezteti, de az Antarktiszt szintén sújtják ezek a folyamatok – fűzte hozzá a főigazgató.

A Természettudományi Múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban

A helyszínen megnyílt, 13-szor 13 méter nagyságú plasztik korcsolyapályával a múzeumba látogató gyerekeknek újabb lehetőségük nyílt a játékra és a mozgásra – emelte ki Bernert Zsolt, hozzátéve, hogy a kiállítást a múzeum saját erőforrásából valósította meg.

A február 18-ig látogatható időszaki tárlaton 16 állatot, többek között a Déli-sarkvidéken élő sörényes oroszlánfóka és Humboldt-pingvin, az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve, a tundrán megtalálható alaszkai farkas és rénszarvas preparátumait, valamint a legutolsó jégkorszak idején élt gyapjas mamut és dél-amerikai kardfogú tigris rekonstrukcióit láthatják az érdeklődők.

A múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban, ezért a korcsolyapályát környezetbarát, fenntartható eljárással készítették: a műanyag lapokból összeállított sporteszköz síkosságát egy speciális anyaggal, a növényi alapú glicerinnel való kezelése adja – hangzott el a pénteki eseményen.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!