play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Először láthatja a nagyközönség Michelangelo „titkos szobáját”

today2023.11.09.

Background

Az eddig nyilvánosan nem látogatható szoba a Medici-kápolna alatt található, ahol Michelangelo az 1530-as években faszénnel rajzolt emberalakokat.

Michelangelo Buonarroti eddig nem látott „titkos szobája” először nyílik meg a nagyközönség számára Firenzében, írja a CNN. Michelangelo kolosszális alkotásairól ismert, mint például a Dávid-szobor vagy a Sixtus-kápolna, ez az eddig nem látott szoba egy apró helység, 10 méter hosszú, 3 méter széles és 2,5 méter magas.

A szoba a firenzei Medici-kápolnák alatt található, ahol a művész mesteri sírokat faragott a család tagjainak. 1975-ben, a helyszín új kijáratának kialakítása során egy takarítást végző restaurátor vette észre az emberalakokat a vakolatréteg alatt a sekrestye alatti folyosón, amelyet szén tárolására használtak.

Michelangelo rajzai vázlatok vázlatok lehettek egy készülő munkához

A faszénnel és rozsdaszínű krétával vagy zsírkrétával felvázolt, gyakran egymásra helyezett, különböző méretű figurákat Paolo Dal Poggetto, a Medici-kápolnák egykori igazgatója tulajdonította Michelangelónak.

A feltételezések szerint a művész 1530-ban több hétig bujkált a szobában, amikor halálos ítélet volt érvényben ellene, amelyet két hónap után visszavontak. Úgy gondolják, hogy a rajzok vázlatok egy készülő munkához, beleértve az egyik szobor lábait az Új sekrestyében.

A Medici-kápolnák múzeumának közleménye szerint a szoba helyreállítása időigényes és fáradságos munka volt, a rajzok megőrzése érdekében csak korlátozott számban lehet látogatni és csak 15 percig lehet bent tartózkodni. November 15-én nyílik meg a szoba a nagyközönség számára, a jegyek ára pedig 20 euró lesz.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!