play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 26. rész Vitaking - Interjú sorozat Nagy Zsolttal 26. rész

Hírek

Magyar fiatal szakember lett a legjobb szobafestő Európában

today2023.11.04. 22

Background
share close

Aranyérmet nyert a szobafestő európa-bajnokságon Czimmer Bálint. A Lengyelországban megrendezett versenyen 14 vetélytársával szemben kellett teljesíteni, de viszonylag fölényesen győzött, a megszerezhető 100 pontból 79-et ért el, míg a másodikként befutó versenyző 74-et. Ami érdekesség, az Európa-bajnokságon egy osztrák lányé lett az ezüstérem, és a 15 indulóból tízen nők voltak, írja a Szabad Pécs.

De pontosan milyen is egy ilyen bajnokság?

 • milliméteres tűréshatárral kell tapétázni, vagy színes sokszögeket festeni a fehér falra, vonalzó nélkül
 • persze nagyon kell tudni glettelni, mert a mutatós festés legfőbb titka a tükörsima falfelület
 • emellett is elvárják a versenyzőktől, hogy egy szín 3-4 megadott árnyalatát szemmértékkel pontosan kikeverjék, vagy egy papírra nyomtatott mintát nagyítva vigyenek fel a falra.
 • az ajtómázolásnál az egyik alapkövetelmény, hogy a versenyző képes legyen hibátlanul körbefesteni egy díszcsíkot, amit előtte nem maszkol le ragasztószalaggal
 • divatos feladat az antikolt csempefestés, amiben az a trükk, hogy nincsenek is csempék, a látványos felület glettből készül, amire szabadkézzel kell felvinni a mintákat.

Hogy lett szobafestő Bálint?

És hogyan kezdett el versenyezni? Iskolai tanára, Battyhányi József hamar felfigyelt tehetségére és igyekezetére, ezért már elsős korában azt javasolta, induljon el a szobafestő szakmai versenyen. Ugyan jól szerepelt, de akkor még az országos döntőbe nem jutott be. A következő években is mindig rajthoz állt, ám igazán jó eredményt érettségi után, 2022-ben érte el: ő lett a magyar bajnok, ezért őt nevezték a 2023 elején megrendezett olaszországi világbajnokságra, ahol ötödik lett.

„Azonnal látszott, hogy rendkívül ügyes fiú. Kezére állt a munka, jó volt nézni, ahogy megfogott egy szerszámot. Két hete volt nálam, és már rábízhattam, hogy szórópisztollyal önállóan fújja le a radiátorokat. Szorgalmas volt, és működött benne az az alázat, ami nagyon fontos ahhoz, hogy az ember alaposan megtanulja a szakmáját” – nyilatkozta róla elismerően mestere, Wensofszky Péter.

Czimmer Bálint felmenői között és rokonságában egyébként nem volt festő, de tény, igazi iparos család az övé, nagyapja kőműves, apja, Czimmer Zoltán asztalos. És annak ellenére, hogy más a foglalkozása, a festést és a gipszkartonozást is apjától leste el, és az ő javaslatára választotta végül ezt a szakmát.

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!

0%