play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19. Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19.

Hírek

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire

today2023.11.01.

Background

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeire, akik között van Nagy Cili, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház, Fehér László, a Forte Társulat és Fila Balázs, a József Attila Színház művésze.

A szavazatokat november 30-án éjfélig várják a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

A négy színművész közül a közönség választja ki azt, aki elnyeri az elismerést, amelyet december 5-én adnak át a Vígszínházban – hangzott el a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) díjazottakat bemutató sajtótájékoztatóján, a Nemzeti Színházban.

Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei kiváló művészegyéniségek: kivételes pályafutást, nyomot hagyó teljesítményt és sikereket tudhatnak magukénak. A jelöltté-válás önmagában elismerést jelent – hangsúlyozta.
Mint mondta, a díj az összetartozást szimbolizálja, az elismerést egy egész közösség ítéli oda a díjazottnak. Kaszás Attila szerepet vállalt közösségei összetartásában – mondta az államtitkár, kiemelve: a szakmai kiteljesedés nem lehetséges elszigetelt módon, szükség van a közösség motiváló, megtartó és inspiráló erejére.

A díj a legnagyobb elismerést jelenti: a szakma és a közönség megbecsülését – mondta a politikus, kiemelve: a kormány elkötelezett abban, hogy e példaértékű nemzetépítő életutak ne maradjanak árnyékban.

Mint elhangzott, az idén 41 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra, a jelöltek maguk közül választották ki azt a négy színművészt, aki továbbjutott a szavazás harmadik körébe.

A Kaszás Attila-díj a művész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, a díj egyik alapítója az elismerés jelentőségéről szólva kiemelte, hogy a színházi szakma belső mércéje alapján ítélik oda. A szakma önértékelését tükrözi a díj – hangsúlyozta.
Mint elhangzott, a díj a magyar nyelven játszó színművészek elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Rátóti Zoltán színművész, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója felidézte: Kaszás Attilával osztálytársak voltak az akkori Színház- és Filmművészeti Főiskolán, rengeteg emlék fűzi hozzá. Jó volt a közelében lenni, jó volt vele beszélgetni – mondta Rátóti Zoltán, hozzátéve: ennek oka lehetett embersége, szeretete és az az alázat, ahogy a szakmáját végezte.    A díj a legméltóbb tisztelgés Kaszás Attila szellemi hagyatéka előtt – mondta.

A jelöltek bemutatkozó kisfilmjükben hivatásukhoz fűződő viszonyuk mellett arról is beszéltek, milyen fontos szerepet játszik életükben a társulatuk.
A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. A díj átadását idén is összefogás kíséri: az előkészületi és kivitelezési feladatokban a KIM és a Hegyvidéki Önkormányzat mellett részt vállalt a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a PKÜ is.

Az elismerés anyagi megbecsüléssel is jár, a KIM és a díj meghirdetését támogató Raiffeisen Bank is jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat.
A díjat korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt, Orosz Ákos, Földes Tamás, Rusznák András és Harsányi Attila nyerte el.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!