play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Közösen alkottak értelmi sérültek és képzőművész hallgatók

today2023.10.25.

Background

Pécsen nyílt kiállítás az értelmi sérültek és helyi képzőművész hallgatók közös alkotásaiból.
A Pécsi Tudományegyetem művészeti karos, festő-szobrász szakos hallgatói és intellektuális képességzavarral élő emberek közös alkotásai szerepelnek a Zsolnay Kulturális Negyed Kemence Galériájának tárlatán – közölte a fogyatékkal élők felkarolását végző Fogd a Kezem Alapítvány az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: a szervezet intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai és a festő-szobrász szakos hallgatók immár nyolc esztendeje minden szemeszterben közösen vesznek részt az Art Brut elnevezésű szemináriumon, ahol közös alkotás keretében születnek festmények.

Az értelmi sérültek és a képzőművész hallgatók is fejlődhetnek

Közölték: az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy a sérült emberek fejleszthessék művészi kifejezőkészségüket, s az alkotáson keresztül terápiás folyamatban is részesülhessenek. A szemináriumok során az alapítvány kliensei technikai tudást is elsajátíthatnak, míg a résztvevő festő szakos egyetemisták a közös alkotás révén ismerkedhetnek a művészetterápia lehetőségével, illetve a közös munka során az alkotás öröme tudatosodik mindkét félben.

Az egyetemi hallgatók számára a lehetőség fontos szemléletformáló erővel bír azáltal, hogy alkalom nyílik fogyatékossággal élő személyekkel találkozni, együtt alkotni – olvasható az alapítvány közleményében.

Az Összefonódó világok – Art Brut címet viselő kiállítás november 10-ig ingyenesen tekinthető meg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között.

A Fogd a Kezem Alapítvány célja az önálló életvezetésben támogatást igénylő intellektuális akadályozottsággal élő fiatalok kísérése azon a fejlődési úton, amely ahhoz segíti őket, hogy az emberi társadalom egészséges lelkületű, részben önálló, a mindennapi követelményekhez valamilyen szinten alkalmazkodni tudó tagjaivá váljanak. 

Az önérdek-érvényesítő képességük erősítése, életminőségük javítása foglalkoztatással, művészeti fejlesztéssel, rekreációs lehetőségek biztosításával, csoportos és egyéni mozgásfejlesztéssel, jogi és életvezetési tanácsadással. 

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!