play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23.

Hírek

Vadászat 40 – Hobo az arénában ad koncertet februárban

today2023.10.22.

Background

40 évvel ezelőtti megjelenését ünnepli a Vadászat dupla album, ennek apropóján Hobo jövő februárban arénakoncertet ad.  Az egyik legikonikusabb hazai rockalbum hirtelen felindulásból született, mégis a műfaj meghatározó klasszikusává vállt.

„A Budapest–Miskolc vonaton 40 szövegötletet jegyeztem le, majd az egészet egy taxiban felejtettem. Végül 26-ot sikerült felidéznem, és Pókáék konyhájában nekiálltunk a munkának”, idézte fel az album létrejöttét Hobo.

A felvételek kezdete előtt „csak” a szövegeket kellett bemutatnom a cenzúrának – tudják, egy a-moll vagy G-dúr nem lehet rendszerellenes. Nagy tisztesség, hogy az emberek érdeklődése fennmaradt, és a dalok ma is élnek, de szomorú tény, hogy a mű aktualitását mindmáig nem vesztette el. Sőt, anélkül, hogy próféciákat mondanék, amíg ember lesz a Földön, az is marad.

Megjelenésekor a lemez a ritka konceptalbumok egyike volt, amely zeneileg és szövegileg gondosan megtervezett életképekben jelenítette meg a történelem és a társadalom keresztmetszetét.

A Budapest Sportcsarnok-beli telt házas lemezbemutató óta négy évtized telt el, ennek megfelelően a rangos jubileumhoz méltó koncerttel készülnek február 10-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Érdekességek a Vadászat albumról

A Vadászat egyben végighallgatva rendkívül tömény és nehéz darab, ami igen nagy nyitottságot (és irodalom iránti érdeklődést) vár el hallgatójától, pedig még csak meg sem tudtak mindent valósítani abból, amit szerettek volna. Így például nem kapott zöld utat sem Petőfi A kutyák dala/A farkasok dala verskettősének feldolgozása, sem a tiltólistán lévő Faludy György Ballada a senki fiáról-jának átirata, a még inkább tiltott Konrád György sorainak szerepeltetése, vagy épp a Kex együttes Zöld sárga című szürreális dalának átértelmezése sem. A régi rajongók jelentős részének persze ez is túl sok volt. „A Vadászat lemez valóban megosztotta a Hobo Blues Band közönségét, bár ez leginkább csak a Kopaszkutyára vonatkozott, a HBB egyéb lemezei, különösen pedig a Még élünk nem álltak távol a Vadászattól. A közönség jelentős része azonosult a film mondanivalójával, de őket inkább a Beatrice képviselte volna, ha nem oszlik fel. Én viszont sosem törekedtem arra, hogy a közönség érzelmeit és helyzetét mondjam el, inkább csak a sajátomat. Sosem képviseltem magamon kívül senkit. Ez a kopaszkutyázókat irritálta, el is veszítettük sokukat. De ez a lemez olyan embereket hozott közénk, akik a mai napig kitartanak mellettünk. Az is tagadhatatlan, hogy mindkét lemeznek van kultusza. És szerintem nem is zárják ki egymást” – nyilatkozta Hobo.

A Vadászat koncepciója szinte üvöltött a színpadi megvalósításért, némileg meglepő módon erre azonban – legalábbis a kétezres évekig – mindösszesen egyetlen alkalommal került sor: 1984. december 26-án, a Budapest Sportcsarnokban, Szikora János rendezésében, méregdrága díszletek között, számos vendégszínész részvétele mellett, és teljes telt házzal – ami akkor kábé tizenháromezer embert jelentett! A helyszínen megjelent a Magyar Televízió is, aki azonban állítólag elrontotta a felvételt, így soha nem kerülhetett adásba. A Budapest Sportcsarnok pedig – mint a produkció jogtulajdonosa – soha többé nem volt hajlandó átadni a zenekarnak az előadás jogait.

(Shock Magazin)

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!