play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26. Mex Délelőtt Vendég: Ács Bernadett Bettina 2024.04.26.

Hírek

Budapesten „Beszélő” buszokkal segítik a látássérültek önálló közlekedését

today2023.10.17.

Background

A Rákóczi úton közlekedő buszok a megállókba érkezve – igény esetén – bemondják, melyik járat érkezett a megállóba, és melyik irányba közlekedik, ezzel segítve a látássérültek közlekedését.

A BKK közleménye szerint október 15-től, a fehér bot nemzetközi napján bevezetett újítást kezdetben csak a Rákóczi úton közlekedő járatokon, de a jövőben több vonalra, a későbbiekben pedig a fővárosban közlekedő valamennyi járműre szeretnék kiterjeszteni.
A megállókba érkezve a járművek a külső hangszórókon keresztül hangosan is tudják tájékoztatni az ott várakozókat arról, melyik járat érkezett és merre indul tovább. A fejlesztés elsősorban a látássérült utasok számára hasznos, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) keresztül jelezték, hogy esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a különböző járatok között.

A látássérültek a közlekedési távirányítójukkal kérhetik a plusz információt

A külső bemondást a közelmúltban forgalomba állt járművek esetén a látássérültek a már évek óta bevált közlekedési távirányítójukkal tudják elindítani, de amennyiben egy korábban beszerzett busz áll be a megállóba, akkor a jármű vezetője tudja lejátszani egy gombnyomással a tájékoztató szöveget.

A közlekedési távirányítók egyébként eddig is nagyban segítették a gyengén- vagy aliglátó utasok önálló közlekedését: ezek segítségével eddig a megállókban lévő FUTÁR-kijelzők tartalmát lehetett felolvastatni, most ezt a szolgáltatást fejlesztették tovább a BKK szakemberei – olvasható a közleményben.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is elkötelezett amellett, hogy esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével fejlessze a szolgáltatásait, és többek között a látássérültek önálló közlekedését is könnyebbé tegye. Ennek megfelelően a közeljövőben a teljes busz- és trolihálózaton megjelenhetnek a „beszélő” járművek, hosszútávon pedig a fővárosban közlekedő valamennyi busz, troli és villamos képes lehet arra, hogy a közlekedési távirányítóval – a járművezető beavatkozása nélkül is – el lehessen indítani a külső hangbemondást. Ennek érdekében a jövőben megvalósuló járműbeszerzések során alapfeltétel lesz, hogy a buszok, trolik és villamosok külső hangos utastájékoztatását a közlekedési távirányítóval is el lehessen indítani.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!