play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Június 18. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Június 18.

Hírek

A debreceni sportuszodát fűti mellékállásban a Komondor szuperszámítógép

today2023.10.16.

Background

A jövőben  az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán működő Komondor szuperszámítógép hulladékhőjével fűtik a debreceni sportuszodát – jelentette be a város polgármestere sajtótájékoztatón.

A tiszta energia hosszú távú biztosítását szolgálja a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése, amelynek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát – a tiszta energia előállítását nevezte a polgármester a 21. század egyik legnagyobb kihívásának .

Papp László azt mondta, négy hónap alatt elkészül az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába. Jelezte ugyanakkor, hogy a városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni.
Hozzátette: az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel egyeztetnek.

Később a Komondor szuperszámítógép az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudja majd

Bács Zoltán, a DE kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást, ugyanis egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik –  nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása. Ennek 30 százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta – tette hozzá, megjegyezve, hogy az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.

A szuperszámítógépek hőtermelése jelentős probléma, mivel ezek a rendszerek rendkívül nagy mennyiségű számítási teljesítményt generálnak, amelyhez hatalmas mennyiségű energia szükséges. Az energiafelhasználás következtében a számítógépek jelentős hőt termelnek, ami komoly hűtési és hőelvezetési problémákat okoz.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!