play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - Április 30.

Hírek

Jávorszarvas kószált Magyarországon, 34 éve láttak ilyet utoljára

today2023.10.13.

Background

A jávorszarvas a Bodrogközben, Pácin határában került kamera elé, pedig a faj a legtöbb európai országból már kipusztult.

Legutóbb 1989-ben fordult elő Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szuhogyban, hogy vadon élő jávorszarvas tévedt Magyarországra. Az akkori példányt vadászok el is ejtették. A mostani törvények szerint viszont már tilos kilőni az állatot.

Egyesek szerint volt még egy jávorszarvas észlelés az országban.

Akkor az M43-as gyorsforgalmi úton, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

A mostani példány valószínűleg Lengyelországból érkezett Szlovákián keresztül. Lengyelországban a szomszédos országokhoz képest jelentős jávorszarvas-populáció él: a második világháború után fennmaradt néhány példány elszaporodott, az országban egyes becslések szerint mára akár 20 ezer példány is élhet, néhány példány pedig Csehországban és Németországban is megvetette a lábát.

Óriási területén belül lápos, mocsaras, nagyrészt elegyes erdőkben él. Csak tűlevelű erdőkben rendszerint nem fordul elő. Ingoványos égeresek és nyíresek, főleg az erdős tundra és a folyók menti nagy mocsarak a kedvelt élőhelyei. Öblök és tengerpartok mentén is él, például a Balti-tengernél, középhegységekben is előfordul, de a meredek hegyoldalakat elkerüli.

A bővebb táplálék miatt a víz közelségét keresi, de ha sok a szúnyog, az erdős tundra valamivel magasabban fekvő területeire húzódik vissza. Nagyon jól és kitartóan úszik, ezért a nagy tavak szigeteit is benépesíti, egyes területeken előszeretettel keresi fel ezeket, ha oda egyetlen ellensége, a farkas nem tud utána menni. Sokat és nagy távolságokra vándorol. Szétterpeszthető patái lehetővé teszik, hogy behatoljon a lápokba és mocsarakba. Azokat a területeket, ahonnan kiirtották, ismét gyorsan benépesíti, ha elérhető távolságban nagy jávorszarvas-állományok vannak.

Magányos állatok Kelet- és Közép-Európáig is eljutnak, ahol ez a szarvasfaj a jégkorszak után egészen az Alpokig gyakori volt. Jelenleg a jávorszarvas-állomány erősen növekszik elterjedési területeinek nyugati és délnyugati határvidékein. Lengyelország nagy területeit már újra benépesítette, és ahol még 25 évvel ezelőtt hiányzott, már ott is népes állományai vannak. (Wikipédia)

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!