play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Július 23.

Hírek

Niue szigete szponzorokat keres, hogy megvédje az óceán élővilágát

today2023.09.28.

Background

Niue szigete szponzorokat keres, hogy megvédje az óceán élővilágát, ezért új tervet dolgozott ki az óceáni vizeinek védelmére.

Niue szigete egy korallzátonyokkal körülvett terület a Csendes-óceán délnyugati részén, ahol most egy egészen újszerű természetvédelmi tervvel álltak elő. Olyan szponzorokat keresnek, akik húsz évig hajlandók egy meghatározott összeget fizetni azért, hogy a sziget élővilágát megvédhessék az illegális halászattól és a műanyag szennyezéstől.

Az aprócska, 260 négyzetkilométeres csendes-óceáni sziget, Niue új tervet dolgozott ki hatalmas és érintetlen óceáni vizeinek védelmére. A koncepció szerint magánszemélyek vagy cégek lennének a szigetország szponzorai, akik százharminckilenc eurót, vagyis nagyjából ötvenötezer forintot fizetnének az óceán egy négyzetkilométernyi területének megvédése érdekében. Ezt az összeget húsz évig utalnák, így az előzetes számítások szerint akár tizenhét millió eurót is szerezhetne a parányi sziget.

A szigetet az illegális halászat és a műanyagszennyezés fenyegeti, a lakosság pedig úgy döntött, átveszik az irányítást és megtanítják a világnak, hogyan kell megvédeni az óceánt.

Niuét a vízszint emelkedése is érzékenyen érinti, hiszen szárazföldjét és édesvizét is veszélyezteti a globális felmelegedés, ami miatt az eddigieknél intenzívebb trópusi viharok sújtják a területet.

A turizmus fontos szerepet játszik a gazdaságban, és a gyönyörű tengerpartok és korallzátonyok vonzzák a látogatókat. Niue híres a gyönyörű tengerpartjairól és a korallzátonyokról, amelyek lehetővé teszik a búvárkodást. A sziget belső részei trópusi esőerdőkkel borítottak, és kiváló lehetőségeket kínálnak a túrázásra és az élővilág megfigyelésére.

Az elképzelés szerint a szponzoroktól kapott pénzt egy jótékonysági alap kezeli majd, a hosszú távú projekt pedig lehetővé teszi, hogy a szigetország tíz, tizenöt, vagy akár húsz évre is előre tervezhessen.

A szponzorokat kereső Niue szigetéről

Niue egy kis szigetország a Csendes-óceánon, Új-Zélandtól keletre. A szigetet a Cook-szigetekhez sorolják, de nem azok tagja. Niue egy autonóm terület, amely Új-Zélanddal szabadkereskedelmi egyezményt kötött.

Íme néhány érdekes tény Niue szigetéről:

Niue a világ egyik

  • legkisebb önálló országa. A sziget területe mindössze 260 négyzetkilométer.
  • legmagasabb lakosságú országa. A sziget lakossága körülbelül 1600 fő.
  • legkevésbé lakott országa. A sziget népsűrűsége mindössze 6 fő/km².
  • legkisebb gazdaságú országa. A sziget gazdasága a turizmusra és a tőkeátutalásokra épül.
  • leginkább ökológiailag fenntartható országa. A szigeten nincsenek autók, és a villamos energia nagyrészt megújuló forrásból származik.

Íme néhány további érdekesség Niue szigetéről:

Niue a világ egyetlen olyan országa, ahol

  • a hivatalos nyelv a niueai. A niueai egy polinéz nyelv, amely a tongai nyelvhez kapcsolódik.
  • a fő közlekedési eszköz a kerékpár. A szigeten nincsenek autók, és a kerékpározás a leggyorsabb és legegyszerűbb módja az utazásnak.
  • a hivatalos pénznem a nemzetközi dollár. A szigeten nincs saját pénznem, és az új-zélandi dollárt használják.

A szponzorokat kereső Niue szigeten számos túraútvonal található, amelyeken keresztül a látogatók megismerhetik a sziget természeti szépségeit. Niue-n számos hagyományos fafaragás is található, amelyek a sziget gazdag kultúráját tükrözik. A sziget egy felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!