play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Június 18. Élhetőbb világ Kulcsár Ildikóval - 2024. Június 18.

Hírek

Egy új mesterséges intelligencia lefordítja, mit kukorékolnak a csirkék

today2023.09.27.

Background
Egy japán kutatócsoport azt állítja, hogy kitalálták, hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével lefordítani a csirkék kukorékolását.

Egy még el nem bírált előzetes publikációban azt részletezik a Tokiói Egyetem professzorai – akik korábban szexrobotokat tanulmányoztak – hogy a Deep Emotional Analysis Learningnek nevezett csúcstechnológia segítségével képesek értelmezni a csirkék különböző érzelmi állapotait, beleértve az éhséget, félelmet, haragot, elégedettséget, izgatottságot és szorongást – írja a noizz.hu.

Azt mondják, a technika összetett matematikai algoritmusokat futtat és még a csirkék folyamatosan változó hangmintáihoz is képes alkalmazkodni, ami azt jelenti, hogy idővel csak egyre jobb lesz a csirkék kukorékolásának megfejtésében.

Legalábbis ez az elmélet. Új rendszerük teszteléséhez a csapat 80 csirkétől származó mintákat vett fel és elemzett. Ezután ezeket a mintákat betáplálták egy algoritmusba, hogy ezeket a hangmintákat a madarak különböző érzelmi állapotaihoz kapcsolják.

Kísérleteink eredményei azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák segítségével lehetséges a csirkék érzelmi állapotainak felismerése a hangjelzéseik alapján. Az egyes érzelmek felismerésének magas átlagos valószínűsége arra utal, hogy modellünk megtanult értelmes mintákat és jellemzőket rögzíteni a csirkehangokból – olvasható a tanulmányban.

Mint minden kutatásnak, természetesen ennek is vannak limitációi. A kutatók elismerték, hogy modelljük pontossága változhat a különböző fajták és környezeti feltételek függvényében, valamint hogy a képzéshez és értékeléshez használt adathalmaz nem biztos, hogy a csirkék érzelmi állapotainak és variációinak teljes skáláját rögzíti. Aztán ott van a csirkék többi kommunikációs nyelve is, amelyek a testbeszédből és a szociális interakciókból származnak.

A kutatást vezető Cheok szerint azonban hatalmas eredményt értek el, és fantasztikus következményei lehetnek, ha hamarosan érteni fogjuk, mit éreznek éppen az állatok, hiszen sokkal jobb világot tervezhetünk majd számukra.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!