play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Hétköznapi mesék Dorogi Gabriellával 34.hét: Bebe Hétköznapi mesék Dorogi Gabriellával 34.hét: Bebe

Hírek

Ingyenes tehetségprogram indul középiskolás lányoknak

today2023.09.23.

Background

Ingyenes tehetségprogramot indít középiskolás lányoknak a CETIN Hungary Zrt. a Nők a Tudományban Egyesület szakmai partnerségével.

A CETIN Hungary, a témát alaposan körbejáró kutatása szerint a pályaválasztás többnyire középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt kevesebb lány választja a műszaki-technológiai hivatást. A program célja, hogy a pályaválasztás előtt álló, 11. évfolyamos lányoknak olyan alternatívát mutasson, amelyre ritkán vagy egyáltalán nem gondolnak, és segítsen az előttük álló korlátok lebontásában. A program fejleszti a matematikai készségeket, digitális kompetenciákat, bemutatja a természettudományok, a technológia, mérnöki tudományok, a matematika lehetőségeit, segítséget nyújt a pályaorientációban, kiegészíti a tanórai munkát.

Kübler-Andrási Judit, a társaság vezérigazgatója a közleményben tudatta: Magyarországon a nők aránya a foglalkoztatásban 45 százalék feletti, a technológiai területen viszont nem éri el a 14 százalékot. A program ösztönözni akarja a nők karrierépítését a műszaki, technológiai területen, ehhez pedig már középiskolában fel kell kelteni az érdeklődést, valamint fejleszteni az erre nyitott lányoknál a továbbtanuláshoz fontos tárgyakat és az önérvényesítéshez szükséges képességeket.

Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke a közlemény szerint úgy fogalmazott: „a tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya végtelenül szép és izgalmas – szeretnénk elérni, hogy az ebben rejlő óriási lehetőséget a fiatal lányok is észrevegyék”.

A program heti rendszerességgel egy tanéven keresztül matematikai és digitális kompetenciákat fejleszt. A cél nemcsak az ismeretek átadása, hanem az egyéni és csoportos mentorálás is, amelynek során a résztvevők olyan készségeket is fejlesztenek, amelyek ma már nélkülözhetetlenek a sikeres pályaválasztáshoz és az érvényesüléshez a választott területen. A programban részt vevő szakemberek nem csupán szakmai tudást közvetítenek, de a magabiztosság, a tudatosság és a nagyobb önbizalom kialakításában is segítenek a középiskolás lányoknak.

Az érdeklődők szeptember 28-áig jelentkezhetnek az október 10-én induló programra ezen az oldalon.

 

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!