play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19. Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19.

Hírek

Egyetemisták építenek otthont egy hajléktalan párnak Pécsett

today2023.09.20.

Background

Egyetemistákkal építi fel egy hajléktalan pár otthonát a pécsi egyetem egyik oktatója – számolt be az RTL Híradó. A pár nyáron bérelt ki az önkormányzattól szinte fillérekért egy elhanyagolt kertet, rajta egy rozzant viskóval. A Pécsi Egyetem oktatója és hallgatói a beázó, fűthetetlen kalyibát bontják el és építenek helyette novemberre, a tél beálltáig – adományokból kapott bontott, használt anyagokból – egy stabilabb házat.

A hajléktalan nő beteg, ezért nem tud dolgozni, az élettársának sincs régóta munkája. Annyi pénzük volt, hogy az önkormányzattól 5 ezer forintért 1 évre kibéreljék a régi, elhanyagolt pécsi hobbikertet a rozzant kalyibával. Nyáron költöztek oda, megpróbálták lakhatóvá tenni. A pécsi egyetem egyik oktatója figyelt fel rájuk.

Beázik, fölázik, átsüvít rajta a szél. Az a tervünk, hogy bontott vagy használt alapanyagokból építünk egy stabil és természeti erők ellen védelmet biztosító, átmeneti otthont számukra” – mondta el az RTL Híradónak Dányi Tibor Zoltán építész, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki helyi építészekkel és szociológusokkal évek óta foglalkozik nehéz helyzetbe került emberek problémáival. Miután egyeztettek az önkormányzattal, az akciót a héten meghirdették a Facebookon: használt építőanyagot kértek. Egy nap alatt összejött minden.

Egy könnyűszerkezetes, zömében fából épült ház lesz a mostani viskó helyett. Az építést önkéntes alapon jelentkező egyetemistákra bízzák. “A diákok az egyetemi éveik alatt szembesüljenek a társadalmi felelősségvállalás fontosságával, és azzal, hogy a társadalomban vannak olyan kérdések, meg ökológiai válságok, amik megoldására vagy enyhítésére komoly tudással és eszközrendszerrel bírnak” – indokolta a projektet az oktatójuk.

Az építkezés október elején kezdődik.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó – videó

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!