play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2024 Április

Hírek

Tudatos nyaralás? – Megmutatjuk mi az a glamping, az eco-roadtrip, és egyáltalán, mi szükséges a fenntartható nyaraláshoz

today2023.07.05.

Background

Ismerős az érzés, amikor a nyaralás utolsó napján, a hazafelé úton úgy érzed, mintha fáradtabban térnél vissza a mindennapok valóságába, mint ahogy elindultál a várva várt pihenésre? A tömegekkel telített strandok, a teltházzal működő szállodák és a turisztikai szempontból erősen túlterhelt közkedvelt helyek helyek látogatása során nem meglepő, hogy a kikapcsolódás helyett gyakran inkább feszültséget érzünk nyaralásunk alatt. A feltöltődés és lazítás helyett csak még több ingert kínáló, zsibongó nyaralóközpontokra, a túlfogyasztásra és a 20. században megjelent tömegturizmus környezetkárosító hatásaira válaszul született meg a zöldturizmus, amely a tudatosságra, a természet védelmére és a valódi kikapcsolódásra fordítja a kirándulók figyelmét.

A természethez közel

A zöldturizmus vagy ökoturizmus lényege, hogy a környezetért felelősséget vállalva látogatunk el egy természetközeli helyre, miközben utazásunkkal nem károsítjuk a helyi természeti értékeket, és túlfogyasztás helyett abból töltekezünk, amit a természet nyújt. Noha többféle nyaralási forma is létezik, amelyre a zöldturizmus szót alkalmazhatjuk, abban mind megegyezik, hogy természeti területre irányul, és a nyaralók mindent megtesznek azért, hogy pihenés közben csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Túlfogyasztás nélkül, boldogan

A zöldturizmus, azon túl, hogy nem zsákmányolja ki a természetet, az elménkre is jó hatással lehet. A túlfogyasztás és a klasszikus nyaralós programok okozta nyomás nélkül egy erdei hétvége során valóban lehetőségünk adódik elcsendesedni, befelé figyelni, megszabadulni a városi élet okozta stressztől.

Van, aki kimondottan az eldugott, már-már puritán élményt keresi egy olyan erdei házikóban, ahol vezetékes helyett legfeljebb esővíz használható, de olyan is akad, aki a természeti élmény mellett a nyaralás kényelméről sem mondana le. Erre jó alternatívát kínálhatnak az ökotudatos glamping helyszínek, amelyek a környezetet figyelembe véve emelik luxus szintre a kempingezés élményét dézsafürdővel, tóra néző függőágyakkal vagy erdei szaunával.

A természet közelsége mindenképpen pihentetően hat, de aki úgy érzi, aktívabban kapcsolódna ki, az kipróbálhatja az eco-roadtripet is, amelynek lényege, hogy egy nemzeti parkon keresztül, a hegyekben vagy vízpart közelében utazunk a nyaralás alatt, újabb és újabb élményeket gyűjtve. Az eco-roadtrip során megállhatunk egy kajaktúrára, sziklát mászni, biciklizni, vagy végigjárni izgalmas túraútvonalakat, az éjszakát pedig tölthetjük ott, ahol éppen ér minket. Ebben az esetben érdemes az adott ország vadkempingezésre vonatkozó szabályairól előre tájékozódni.

Bármelyik formáját választjuk is a zöldturizmusnak, a lényeg ugyanaz: a természetből töltekezni, befelé figyelni, és mindent úgy hagyni az utánunk érkezőknek, ahogyan mi találtuk.

Zöld utazás

 A fenntartható nyaralás természetesen nem ott kezdődik, amikor a kempingbe vagy a faházba megérkezünk. Az is fontos szempont, hogy már az utazásunk során is minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. A tömegközlekedés jó alternatíva lehet, de az eldugott erdei házikók vagy tóparti sátorozóhelyek gyakran csak autóval megközelíthetők.

Ilyenkor jó hasznát vehetjük az elektromos autóknak, melyek nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe, és mivel szinte hangtalanul suhannak, a természet lakóinak nyugalmát sem zavarják meg.

Utazásainkat tudatos vezetéssel, csomagjaink csökkentésével, valamint a megfelelő abroncsok használatával is zöldebbé tehetjük.

A Hankook iON evo gumiabroncsait például kimondottan elektromos járművekre tervezték: ezek a gumik a Hankook Sound AbsorberTM technológiának köszönhetően sebességtől függetlenül csendes és kellemes utazást kínálnak, a gördülési ellenállás csökkentésével nagyobb hatótávolságot biztosítanak, egyenletes kopásuk pedig hosszabb futásteljesítményt tesz lehetővé.

Alacsony gördülési ellenállása és zajszintje, valamint vizes tapadása miatt a kifejezetten elektromos járművekhez készült abroncsok közül az iON evo elsőként kapta meg az EU-s abroncscímkén a tripla A minősítést, így használatával még többet tehetünk azért, hogy utazásunk során tiszteletben tartsuk a természetet, és a lehető legkevesebb erőforrást használjuk fel.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!