play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - Szeptember 21. Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - Szeptember 21.

Hírek

Megérkezett Siófokra az új balatoni hajókat szállító flotta

today2023.06.29. 32

Background
share close

Megérkezett Siófokra az egy hete Komáromból induló, az új balatoni hajókat szállító flotta, amely két új kompot és két új katamaránt hozott – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az MTI-vel.

A közleményben részletezik, hogy az eleinte 7 hajóból álló flotta először a Duna 272 kilométeres szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. Majd a már mintegy 20 hajósra bővült szállítóflotta további 121 kilométert tett meg a Sió csatornán az elmúlt napokban.
A tájékoztatás szerint a hajók kedden érték el a Siófok-Kiliti zsilipet, és szerdán sikeresen átzsilipeltek. Itt a hajók pár napot még várakozni fognak, mielőtt a szállítás utolsó részéhez, a Balatonra történő átzsilipelés állomásához érnek.
A két új katamaránt és két új kompot a szállítás miatt visszabontották, így megérkezésük után néhány hónapos összeszerelési munka vár még rájuk – írják a közleményben.
Hangsúlyozták, a hajók érkezése mérföldkő a balatoni hajózásban, hiszen a BAHART 1978-81 között szerezte be a jelenleg is használt három katamaránját, a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető.
Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a rendszerváltás óta most először érkeznek vadonatúj kompok és katamaránok a Balatonra, ez 40 éve nem látott korszerűsítést jelent a balatoni hajózás életében. Ezek a hajók nem csak turisztikai célt szolgálnak, de a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerep vár rájuk.
A vezérigazgató megjegyezte, a szakemberek számára rendkívüli  logisztikai feladatot jelentett a szállítás és a közreműködő, mintegy 20 hajó koordinációja. A BAHART, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a hajógyár és a szállításban közreműködő partnerek munkatársai problémamentesen tették meg a mintegy 400 kilométeres utat – hangsúlyozta.
A Közép-Európában egyedülálló hajók motorjai a legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelnek. Az új kompok az eddigi legnagyobb utas- és jármű- befogadóképességgel rendelkeznek, építésük során a korszerű utasszállításra és a nagyszámú kerékpárszállításra is hangsúlyt fektettek – ismertették a közleményben.
A két új komp, Szántód és Tihany a jelenlegi kompokhoz hasonlóan Szántódrév és Tihanyrév között közlekedik majd. A két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven a következő hajózási szezontól kezdve a legforgalmasabb útvonalakon áll forgalomba. A Tomaj Fonyód-Badacsony között fog közlekedni, a Balaton pedig a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon teljesít szolgálatot – tájékoztatott a BAHART.

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!

0%