play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Visszakapják a gyerekek a földrengésben károsodott iskolát

today2023.05.01.

Background

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatója

 1. 04.28.

Befejezte a horvátországi Topolovac földrengésben megsérült általános iskolájának helyreállítását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az ország középső részén 2020. december 29-én, hét halálos áldozatot követelő 6,2 erősségű földrengés pusztított, a térségben csaknem 40.000 épület károsodott, jelentős részük teljesen használhatatlanná vált. A katasztrófa után a magyar állam segítséget ajánlott, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is szerepet vállalt a helyreállításban.

A karitatív szervezet vészhelyzetkezelési szolgálatának munkatársai több településen is helyszíni felméréseket végeztek, a megyeszékhely, Sziszek közgyűlésének elnökével konzultáltak, aki több súlyosan károsodott középületet is figyelmükbe ajánlott. A Szeretetszolgálat ezek közül választotta ki a sziszeki agglomerációban fekvő Topolovac általános iskoláját.

A kétszintes épület régebbi szárnya még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, ezt később egy másik épületszárnnyal bővítették ki. A földrengés elsősorban a régi épületrészben okozott károkat, a repedéseken keresztül lehetett látni, volt, ahol beszakadt a tető is. 2021-ben számos kisebb földmozgás követte a korábbi földrengést, ezek további jelentős károkat okoztak a már sérült épületben.

A kilencszáz lelkes Topolovac iskolájába mintegy hatvan gyermek jár, köztük több sajátos nevelési igényű gyerek, és van közöttük kerekesszékes tanuló is. Az iskolások a földrengés után az egyik sziszeki intézménybe jártak be, ahol helyhiány miatt délutáni oktatásban vettek részt.

2021 nyarán a magyar állam támogatási megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálattal a topolovaci iskola helyreállítására, a sziszeki önkormányzat késő ősszel engedélyezte az építkezést. A bontási és építési munkálatokat Magyarországról kiutazott szakemberek végezték, az új tartószerkezeti elemeket a magyar kivitelező készen szállította a helyszínre. A szerkezet megerősítése 2022 februárjára befejeződött, és az év közben visszatérően előforduló kisebb-nagyobb földmozgásokat jól bírta a megerősített épület. A teljes felújításon átesett iskolát részben át is alakították, belső falakat helyeztek át, hogy modernebb, az oktatási funkciónak megfelelő helyiségek várják a gyerekeket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tantermek berendezéséhez is hozzájárult.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!