play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Mex Rádió A kedvenc rádióm!

  • play_arrow

    Mex Mulatós Mulatós csatorna

  • play_arrow

    Mex Retro Mex Retro csatorna

  • play_arrow

    Mex Rock Mex Rock csatorna

  • play_arrow

    Mex KPOP KPOP csatorna

  • cover play_arrow

    Mex Délelőtt Vendég: Zsigó Ferenc (Mookie Brando) 2024.03.28. Mex Délelőtt Vendég: Zsigó Ferenc (Mookie Brando) 2024.03.28.

Hírek

Ez lehet a jövő csomagolása? Ki nem találnád, mivel váltanák fel a műanyagot

today2023.03.10.

Background

Napjaink egyik legnagyobb problémáját a műanyagok jelentik. Hiába rendkívül sokoldalúak, ha mind az előállításuk, mind a lebomlásuk során szennyezik a környezetet. Egy új felfedezést azonban mindent megváltoztathat: egy különleges gombafajból ugyanis többféle anyagot is létre lehet hozni. Ezek pedig, amellett, hogy remekül kiváltják a műanyagot, még a hulladékkérdést is megoldhatják, mivel biológiailag lebomlanak.

A műanyagok, bár kétségkívül az egyik legsokoldalúbban hasznosítható anyagok, napjainkra az egyik legnagyobb problémává nőtték ki magukat, hiszen előállításuk mellett az is nagy kérdés, hogy mi történjen velük a használatot követően, mivel csak nagyon lassan bomlanak le, és közben végig szennyezik a környezetet – olvasható a HVG.hu oldalán. A problémára a megoldást egy Fomes fomentarius nevű taplógombafaj jelentheti, ami a kutatók szerint ugyanis sok esetben kiválthatja majd a műanyagot.

A gombafaj használatával pedig a természet is jól járhat: szemben a nehezen lebomló, hagyományos műanyagokkal, melyekből valóságos hulladékhegyek képződnek számos esetben, a gombaalapú anyagok biológiailag lebomlanak, használatot követően pedig újra is lehet őket hasznosítani. A Fomes fomentarius azért lehet megfelelő a feladatra, mert különféle tulajdonságú anyagokat tud létrehozni: puhát, szivacsosat, keményet és fásat egyaránt. A kutatókat lenyűgözte a gomba struktúrája, és hangsúlyozták: ha a természet valamit ilyennek alkot meg, annak – túl azon, hogy szép -, valamilyen rendeltetése is kell, hogy legyen. És ezen gombafaj esetében eddig is volt már: a fatörzs oldalából kinövő gombát az emberek már évezredek óta használják tűzgyújtásra, lévén könnyen gyullad.

Mint az a Science Advances folyóiratban közölt kutatásból kiderül, a Fomes fomentarius különlegessége, hogy három rétegű: az egyes rétegek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, tehát a hasznosítás módja is különbözhet. A kemény külső réteg például szélvédők ütésálló bevonataként használható, a puha középső réteg bőrszerű, és képes lehet utánozni azt, míg a harmadik a fához hasonlít. A kutatók számos tesztnek vetették alá az egyes rétegeket, hogy tanulmányozzák őket, és megállapítsák, hogy mire lehetne őket használni.

Written by: Lázár Csaba


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!