play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2023 09 29 M-ÉRTÉKADÓ Lippner Tamással 2023 09 29

Hírek

Játék a gyanús online tartalmak felismerésének segítéséhez

today2022.12.01. 44

share close

Gyerekeknek szóló webalkalmazást készített a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány.

A 13-15 éves diákoknak szánt, Pajzs nevű játék célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása. A közlemény szerint az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, mely egy fiktív közösségimédia-oldalba van beágyazva.

„A felhasználó posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más közösségi platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak” – jellemezte a játékot Marinov Iván, a játék egyik fejlesztője.

A nem létező közösségi oldal hírfolyamában a felhasználók többek között digitálisan manipulált képeket és videókat, rejtett hirdetéseket, elfogult és agresszív posztokat, eredeti kontextusukból kiemelt fotókat, valamint egyik kategóriába sem sorolható, semleges tartalmakat láthatnak. A posztok besorolásában a játékosokat fiktív szakértők segítik csetüzenetek formájában.

„Az app elsősorban olyan pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek még nem volt lehetőségük elvégezni az Idea Alapítvány Infogrund név alatt futó, akkreditált tanárképzését, ugyanakkor szeretnék tanítványaik médiatudatosságát egy szórakoztató és informatív játék segítségével fejleszteni” – mondta Nagy Krisztina, az alapítvány szakmai programvezetője a media1.hu-nak.

Fotó: Freepik

Written by: Lantai Tamás

Rate it

Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!

0%