play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július Csütörtököt mondunk Eszlári A. Lászlóval - 2024 Július

Hírek

Ilyen egyedülálló díj még nem készült Magyarországon

today2022.11.14.

Mindig mást látunk, ahogy forgatjuk a műalkotást

Kivételes alkotást készített Weiler Péter a 6. Magyar Klipszemlére, ahol 16 kategóriában díjazták a legjobb zenei videókat. A képzőművész korábban csak érdeklődőként volt jelen az eseményen, de idén az a megtiszteltetés érte, hogy ő álmodhatta meg az Absolut Spirit of Togetherness különdíját. Óriási kihívásként tekintett a feladatra, amit végül egy általa kiválasztott jelenet beépítésével, a különböző színtartományok szétbontásával, pixelizálásával oldott meg. Az eredmény egy olyan szoborszerű objektum lett, ami minden szögből másként mutatja magát.

Október közepén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Klipszemlét: az Akvárium Klubban a beérkezett 644 klipből 16 kategóriában díjazták az elmúlt év legmenőbb alkotásait.

Weiler Péter képzőművész az utóbbi időszakban rendszeresen részt vett a sokakat érintő összművészeti rendezvényen, de mostanáig csak érdeklődőként, hiszen a zene és a videó területén közvetlenül nem érdekelt. Idén viszont az Absolut felkérésére belépési pont nyílt számára a szereplésre is, ugyanis ő készíthette el a Spirit of Togetherness különdíjat.

A márka üzenete az volt, hogy bátorítsa azokat az emberi kapcsolódásokat, amelyek túlmutatva a különbözőségeken összehoznak és közösséggé tesznek minket. Weiler Péter ezeket az alapvető értékeket szerette volna visszaadni az általa készített műalkotásban is.

„Izgalmas feladat volt ez, hiszen ezt az életérzést próbáltam életre kelteni egy megfogható, szoborszerű, három dimenziós objektum formájában. Itt jött az ötlet, hogy kiválasztok egy kockát a djíazott videóból, mi leginkább tükrözi a színességet. Ezt aztán még több színre bontottam, majd hat különböző üveglemezre leválasztotta. Így ahogy forgatjuk a díjat, mindig mást látunk, attól függően, hogy milyen szögből, milyen távolról nézzük” – mesélt a munkafolyamatról.

Hozzátette, szimbolikus jelentése is van a műalkotásnak, hiszen az életben is minél közelebb vagyunk a valósághoz, annál kevésbé látjuk reálisan, de ha máshogy, máshonnan nézzük, akkor tisztul a kép. Így van ez a díj esetében is, hiszen ha távolabbról vizsgáljuk, jobban összeáll a fotó.

„Ahhoz, hogy ezt a világot megismerjük, és azt, amit látunk el is fogadjuk, nem elég a felszínen ragadni, meg kell ismerni a részleteket. A műalkotással is erre szerettem volna rámutatni” – magyarázta.

Kérdésre válaszolva elárulta, rengeteg ötletelés, tervezés és megoldáskeresés előzte meg a fizikai munkát, hiszen korábban soha nem készített ő sem ehhez hasonló tárgyat, éppen ezért komoly kihívást is jelentett a számára. Megjegyezte, a beton befoglaló négyzet súlyából és minőségéből fakadóan is az örökkévalóságnak készült, ebben pedig kolléganője volt a segítségére.

A műtárgyat egy NFT animáció is kiegészíti, így a díjazott művészek a fizikai díj mellett egy virtuálisat is átvehettek. Érdekesség, hogy Weiler Péter volt az első alkotó, aki kriptovalutáért NFT-t értékesített 2021-ben.

Az Absolut Spirit of Togetherness különdíját a Melodráma videóklip alkotói, Kristoaf, Lil Frakk, Hundred Sins és a klip rendezője, Büki Balázs vehették át. A márka idén ezzel az átfogó együttműködéssel mutatta be a piacon a díjjal azonos nevű, Absolut Spirit of Togetherness limitált kiadású palackját.

 

Written by: Lantai Tamás


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!