play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • play_arrow

  Mex Rádió A kedvenc rádióm!

 • play_arrow

  Mex Mulatós Mulatós csatorna

 • play_arrow

  Mex Retro Mex Retro csatorna

 • play_arrow

  Mex Rock Mex Rock csatorna

 • play_arrow

  Mex KPOP KPOP csatorna

 • cover play_arrow

  Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19. Mex Délelőtt Várhelyi Tiborral - Vendég: Papp Ákos - Június 19.

Hírek

A tépőzár feltalálását egy kutyának köszönhetjük

today2022.10.25.

A svájci Georges de Mestral a szabadsága eltöltése közben indult vadászatra kedvencével, Milkával, a pointerrel. A kutya rettentően élvezte a kirándulást, lelkesen járt-kelt a zöldben, szimatolva futkározott az ösvényeken. Amikor azonban visszatért a gazdájához, a bundája telis-tele volt bojtorjánnal és mindenféle gizgazzal.

Mivel elég nehéz volt az állat szőréből eltávolítani a különféle bogáncsokat, Georges meglátta ebben a fantáziát és közelebbről is megvizsgálta növényt. Akkor fedezte fel, hogy a bojtorján apró kampós tüskéi miatt tapad olyan erősen, és egy hasonló elven működő záróelemnek jó hasznát lehetne venni.

Egy évtizedes kísérletezés után végül Georges 1951-ben szabadalmaztatta az eljárást, majd már gépesítve elindult a tépőzár – a hurkos plüss-szalag (velours) és a horgokkal borított másik textilszalag gyártása (crochet) Velcro néven –írja a hobbiallat.hu.

Fotó: Freepik

Written by: Lantai Tamás


Töltsd le az appot és csatlakozz a Messenger, Viber csoporthoz!