Híreinkből

Több száz napelem generálja az áramot a különleges textilben

todaydecember 15, 2022 7

Háttér
share close

A Nottingham Trent Egyetem kutatói olyan e-textilt fejlesztettek, ami az integrált napelemeknek köszönhetően energiaforrásként működik használat közben és kisebb elektronikus eszközök feltöltésére is alkalmas lehet. Az anyagba 1200 miniatűr szilícium napelem-egységet szőttek a kutatók, majd különösen hajlékony rézdrótokkal kötötték össze őket, a napelemek védelmét pedig gyanta alapú borítással biztosították. Az egységek mindössze 5*1,5 milliméter méretűek, de az 51*27 centiméteres anyagon elhelyezett több mint ezer napelem így is képesnek bizonyult 394 mWattos teljesítményre teljes napfényben.

Az elkészített textil jól szellőző anyaga ideálissá teszi arra, hogy ruhák vagy táskák alapját képezze és ugyanúgy lehet kezelni, mint bármilyen más ruhaanyagot, bírja a vizet és a 40 Celsius-fokon való mosást is. Ez a kis darab prototípus ugyan nem elegendő nagyobb eszközök feltöltésére, legfeljebb szenzorok és más alacsony fogyasztású berendezések ellátására alkalmas, de egy nagyobb anyaggal már több lehetőség nyílik meg az energiaellátás tekintetében az e-textil viselői számára – írja a raketa.hu.

Fotó: ntu.ac.uk

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Híreinkből

Magyar innováció segíti a folyókon úszó hulladékok begyűjtését

Automata folyótakarító hajót és a hulladék begyűjtését segítő kamerarendszert fejlesztett ki a Future Plastik Kft., a Robo-Collect elnevezésű vízi jármű és a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúra magyar innováció keretében valósult meg – tájékoztatta a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) hétfőn az MTI-t. Közleményük szerint a Tisza Európa egyik legsúlyosabban szennyezett folyója, ami vízügyi adatok szerint nagy áradások idején több mint  palackot hoz percenként Ukrajnából és Romániából. Ez éves szinten […]

todaydecember 14, 2022 2


0%