Híreinkből

A tépőzár feltalálását egy kutyának köszönhetjük

todayoktóber 25, 2022 7

Háttér
share close

A svájci Georges de Mestral a szabadsága eltöltése közben indult vadászatra kedvencével, Milkával, a pointerrel. A kutya rettentően élvezte a kirándulást, lelkesen járt-kelt a zöldben, szimatolva futkározott az ösvényeken. Amikor azonban visszatért a gazdájához, a bundája telis-tele volt bojtorjánnal és mindenféle gizgazzal.

Mivel elég nehéz volt az állat szőréből eltávolítani a különféle bogáncsokat, Georges meglátta ebben a fantáziát és közelebbről is megvizsgálta növényt. Akkor fedezte fel, hogy a bojtorján apró kampós tüskéi miatt tapad olyan erősen, és egy hasonló elven működő záróelemnek jó hasznát lehetne venni.

Egy évtizedes kísérletezés után végül Georges 1951-ben szabadalmaztatta az eljárást, majd már gépesítve elindult a tépőzár – a hurkos plüss-szalag (velours) és a horgokkal borított másik textilszalag gyártása (crochet) Velcro néven –írja a hobbiallat.hu.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Híreinkből

Kezdeményezik, hogy hajnalban és este is induljon InterCity Pécs-Budapest között

Internetes petíciót indítottak a vasútért tevékenykedő civilek annak érdekében, hogy késő este és hajnalban is induljon InterCity (IC) vonat Pécsről Budapestre, illetve a fővárosból a baranyai megyeszékhelyre. A Komlói Vasútbarátok Köre nemrég online aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy Pécs és Budapest között hajnalban és késő este induló InterCity járatok is közlekedjenek. - Fontosnak tartjuk, hogy a Komló-Dombóvár vasútvonalon ne csupán fennmaradjon a személyszállítási szolgáltatás, hanem fejlődjön is. Hasonlóképpen kiemelten kezeljük […]

todayoktóber 25, 2022 8


0%