Híreinkből

Ritka és különleges égi jelenség, részleges napfogyatkozás lesz látható október végén

todayoktóber 11, 2022 18 1

Háttér
share close

napfogyatkozás

Október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról. A mintegy két órán át tartó jelenséget akár szabad szemmel meg lehet majd figyelni a déli órákban – írja az MTI, a Svábhegyi Csillagvizsgáló nyomán.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak. Az égi jelenség Budapestről nézve október 25-én 11 óra 18 perckor kezdődik, akkor lép be a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázist 12 óra 25 perckor éri el, akkor Budapesten a Nap átmérőjének 44 százalékáig hatol be a Hold sziluettje. Október 25-én számos csillagvizsgáló nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, így a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is különleges távcsöves programokkal készülnek a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

demencia

Események

Pécs hírnevét is öregbíti Vámos Zoltán orvos-filmrendező hiánypótló filmje

A gyémánt út pora címmel mutatták be dr. Vámos Zoltán, pécsi orvos-filmrendező legújabb, a nézőt az időskori demenciával – megható, egy igaz történet inspirálta sztorin keresztül – megismertető, az alapvető emberi kommunikáció, kapcsolatok fontosságát hangsúlyozó kisjátékfilmjét. A film alig fél órás, azonban ilyen rövid intervallum alatt is rengeteg értéket közvetít: az egymásra való odafigyelés fontossága mellett az alkotók célja volt felhívni a figyelmet arra is, mennyire lényeges, hogy időt szánjunk a beszélgetésre. […]

todayoktóber 11, 2022 86


0%