Híreinkből

Pécsi szőlőfajták bizonyítanak Amerikában

todaydecember 12, 2022 5

Háttér
share close

A borkultúra és szőlőtermelés Mexikóban még gyerekcipőben jár. Ebben nyújtana segítséget, illetve az e területhez kapcsolódó képzések elindításában a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Ezzel kapcsolatban írt alá szándéknyilatkozatot Madaras Zoltán, az SZBKI elnöke és a Cetys Universidad vezetői írja a bama.hu.

Az ügy nem előzmény nélküli. Hozzájárult ehhez az az eredmény, hogy a pécsi szőlőfajták bizonyítottak Brazíliában és már továbbnemesítésükről is tárgyalásokat folytatnak. Ezt követte az a gondolat, hogy az amerikai kontinens más országaiban is érdemes lenni kipróbálni, hogy mit tudnak az SZBKI szőlőfajtái. Így jött a képbe Mexikó. Emellett korábban Latin-Amerika nagykövetei érkeztek a Pázmány Péter utcai telephelyre a Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium akkori helyettes államtitkára által szervezett workshopra. Ezt követően kapta a pécsi intézet a felkérést a Cetys Universidad-tól közös együttműködésre és hallgatói cserére.

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Híreinkből

A MOME erdőtelepítő programot indít három nemzeti parkkal együttműködve

A programról csütörtökön írták alá a stratégiai megállapodást Budapesten. Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke és a projekt ötletgazdája a rendezvényen kiemelte, hogy a következő évtizedekben Magyarország arculatát, mindennapjait és lehetőségeit alapvetően befolyásolja a klímaváltozás. Megváltoznak a vízgazdálkodási, mezőgazdasági körülmények és vele az önellátási képesség is - jegyezte meg    Az eseményen elhangzott, hogy a MOME 2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi, hogy működését tíz éven belül száz százalékban […]

todaydecember 11, 2022 5


0%