Híreinkből

Játék a gyanús online tartalmak felismerésének segítéséhez

todaydecember 1, 2022 23

Háttér
share close

Gyerekeknek szóló webalkalmazást készített a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány.

A 13-15 éves diákoknak szánt, Pajzs nevű játék célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása. A közlemény szerint az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, mely egy fiktív közösségimédia-oldalba van beágyazva.

„A felhasználó posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más közösségi platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak” – jellemezte a játékot Marinov Iván, a játék egyik fejlesztője.

A nem létező közösségi oldal hírfolyamában a felhasználók többek között digitálisan manipulált képeket és videókat, rejtett hirdetéseket, elfogult és agresszív posztokat, eredeti kontextusukból kiemelt fotókat, valamint egyik kategóriába sem sorolható, semleges tartalmakat láthatnak. A posztok besorolásában a játékosokat fiktív szakértők segítik csetüzenetek formájában.

„Az app elsősorban olyan pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek még nem volt lehetőségük elvégezni az Idea Alapítvány Infogrund név alatt futó, akkreditált tanárképzését, ugyanakkor szeretnék tanítványaik médiatudatosságát egy szórakoztató és informatív játék segítségével fejleszteni” – mondta Nagy Krisztina, az alapítvány szakmai programvezetője a media1.hu-nak.

Fotó: Freepik

Written by: Lázár Csaba

Rate it

Előző bejegyzés

Események

Sásdi advent – a mézeskalács fortélyait is elleshetik a kilátogatók

  A baranyai kisváros Közösségi Háza számos programmal készül az adventi ünnepekre – olvasható a bama.hu cikkében. December harmadikán délután a Sásdi Foltvarró Kör által készített karácsonyfa felállítására került sor ünnepélyes keretek között, melyen fellépnek a helyi óvodások, a helyi művészeti iskola diákjai, majd Rosta Géza előadóművész zenés műsorára kerül sor. A nap fénypontja a Mikulás lesz. December 10-én Mikulás bált tartanak, rá egy hétre, a Mézes szombat elnevezésű program […]

todaydecember 1, 2022 30


0%